Kasteelhoeve

Tekst van Kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76744)

Voormalige kasteelhoeve met L-vormig ingeplante gebouwen en een bakstenen omheiningsmuur ingedeeld in vakken en geritmeerd door uitspringende pilasters; huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch een aanwezige oudere kern uit de 18de eeuw. Mogelijk eertijds een afhankelijkheid van de abdij van Affligem. Boerenhuis met een verdieping en zadeldak (kunstleien); wit baksteenmetselwerk met verwerking van geverfde natuursteen en met een gecementeerde afgeschuinde sokkel (oudere kern). Rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin; steekboogdeur met bakstenen latei doch oudere afgeschuinde posten met negblokken van natuursteen. Overigens recente muuropeningen in de haakse vleugel, doch een staldeur met bewaarde gelijkaardige stijlen als de woonhuisdeur. Alleenstaand bakhuis.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne