Kasteel

Tekst van Kasteel van Walfergem (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76743)

In een mooi park, toegankelijk langs een hek tussen vierkante pijlers met vaasbekroning, een omgracht kasteel door middel van afzonderlijke steentjes in de voorgevel gedateerd 1729, doch sterk aangepast. Gerestaureerde woning met twee verdiepingen afgedekt met een schilddak (leien).

Voorgevel voorzien van een witbepleisterde middentravee met een modern verbouwde deur, doch een behouden bovenlicht van een empirerondboogdeur (19de eeuw) met waaier; gedecapeerde bakstenen gedeelten met een herstelde plint van zandsteen en rechthoekige vensters met nieuwe boven- en onderdorpels van arduin, doch oorspronkelijke zandstenen posten verrijkt met negblokken. Gecementeerde achtergevel voorzien van een met leien bekleed middenrisaliet, uitkijkend op de watergracht. Links, recente aanhorigheden.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Walfergem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39365 (geraadpleegd op ).