Kloosterkapel van de paters oblaten

Tekst van Kloosterkapel van de paters oblaten (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209035)

De Koninklijke Kapel van de Paters Oblaten is gelegen te midden van een woonwijk langs de Kapellelaan, even ten noorden van het rondpunt van de Duinkerkelaan, de Koninklijke Baan, de Westhoeklaan, de Dynastielaan en de Leopold-I-esplanade. Tegen de voorgevel, links van de toegang, hangt de gedenkplaat.

Historische achtergrond

Koning Albert I en Koningin Elisabeth hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog een onderkomen in De Panne, in een villa langs de zeedijk (die tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd). Ze ontvingen er talrijke hoogwaardigheidsbekleders. Mede hierdoor wordt De Panne de feitelijke hoofdstad van onbezet België genoemd. Koning Albert verbleef met zijn familie in De Panne tot 16 augustus 1917. Daarna verbleef de koninklijke familie in het kasteel Sinte-Flora in De Moeren. De hofhouding vertrok definitief uit De Panne op 24 oktober 1918.

's Zondags woonde de koninklijke familie de mis bij in de Oblatenkapel. In deze kapel werd prinses Marie-José op haar Vormsel voorbereid. De bisschop van Nancy wijdde op 24 februari 1915 zes jonge seminaristen.

De Oblatenkapel werd gebouwd in de periode 1906-1913. Veel toeristen waren verheugd toen de paters in 1908 hun kapel dichter bij de zee bouwden. Dit bespaarde hen de weg naar de dorpskerk, ze hoefden zich niet langer te mengen onder de vissers en ze konden de mis in het Frans volgen. In 1913 werd de kapel met nog een koor uitgebreid. Later kreeg de kapel de toevoeging 'Koninklijke'.

Kenmerken

Ingewerkte bronzen gedenkplaat met rechthoekige hardstenen omlijsting met geprofileerde kroonlijst en klein geprofileerd driehoekig fronton.

Bovenaan: de Belgische kroon; hieronder: 'Z.M. Koning Albert', 'H.H. Koningin Elisabeth', 'Z.K.H. Prins Leopold', 'Z.K.H. Prins Karel', 'H.K.H. Princes Marie-José woonden in deze kapel bediend door de paters Oblaten, de goddelijke diensten bij gedurende de oorlog 14-18'.

'S.M. le roi Albert', 'S.M. la reine Elisabeth', 'S.A.R. le prince Léopold', 'S.A.R. le prince Charles', 'S.A.R. la princesse Marie-José assistaient pendant la guerre 14-18 aux offices divins célébrés en cette chapelle desservie par les pères Oblats'. De letters staan in vlakreliëf.

• BAUWENS J. 1999: De Panne, West-Vlaamse Gidsenkring Westhoek, XXV.2, 19-23.
  • BIJNENS B. 1971-1972: De Panne gedurende de eerste wereldoorlog, Bachten de kupe, XIII.6, 118-120; XIII.7, 138-144; XIV.3; XIV.4, 94-118; XIV.5, 117-118.
  • BIJNENS B. 1994: Enkele gegevens over de Panne tijdens de Eerste Wereldoorlog, Bachten de kupe, XXXVI.4, 107-127.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (469): Gedenkplaat koninklijke familie in Oblaten-kapel (De Panne - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele