Vooroorlogse relicten (kerk St. Jacobskapelle)

Tekst van Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78516)

De kerk van St-Jacobskapelle, die tijdens de oorlog vernield werd, werd in 1925 door architect Van Elslande uit Veurne, heropgebouwd naar model van de vooroorlogse kerk. De koorgevel van de vernietigde kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, met behulp van een hoge ladder, aangewend als observatieplaats.

Enkele relicten die de oorlog overleefden, kregen er hun plaats, waaronder de grafsteen van kerkmeester Hendrik Moenin. Het klokje, St-Jacob geheten, dateert uit 1596 en werd op de boerderij van Georges Deburchgraeve verstopt. Aan de roepsteen is het verhaal van Henrieten Blanc (Henri Leblanc) verbonden, de laatste “uitklinker” van het dorp. Vanop dit oude kapiteel bracht hij de kerkgangers de laatste berichten.

Driebeukige kerk onder een doorlopend zadeldak. In en rond de kerk werden enkele relicten, een roepsteen, een grafsteen en een klokje, die allen de oorlog overleefden, opnieuw geplaatst.

• DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.

Bron: WOI Relict (347): Vooroorlogse relicten (kerk St. Jacobskapelle)