Treurend ouderpaar (Vladslo - WOI)

Tekst van Duitse militaire begraafplaats Vladslo met Treurend Ouderpaar (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78564)

De Duitse militaire begraafplaats van het Praatbos met de beeldengroep "Treurend Ouderpaar" is gelegen langs de Houtlandstraat, ter hoogte van (en gedeeltelijk omgeven door) het Praatbos, op circa drie kilometer ten noordnoordoosten van Vladslo. In het bos achter de begraafplaats bevinden zich nog kleine betonnen militaire posten en een Duitse gedenkmuur. Schuin tegenover de begraafplaats ligt een Duitse officiersmess.

Historische achtergrond

De beeldengroep “Treurend Ouderpaar” is ontworpen door de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz. Käthe Schmidt, geboren in 1867 in Königsberg, was gehuwd met dokter Karl Kollwitz en samen hadden ze twee zonen: Hans en Peter. Käthe Kollwitz zou uitgroeien tot één van de belangrijkste sociale kunstenaars van de 20ste eeuw.

Haar jongste zoon Peter, die bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig dienst had genomen, was in de nacht van 23 op 24 oktober 1914 ter hoogte van Esen gestorven. Hij werd door zijn kameraden begraven op het Roggeveld.

Pas een maand later hadden Karl en Käthe de dood van hun zoon vernomen. Käthe vatte reeds in december 1914 het plan op om een herdenkingsmonument voor haar zoon te maken. Het kostte haar vele jaren vooraleer ze uiteindelijk "Die Eltern" ontworpen had. Ze wou via haar kunstwerk niet alleen haar eigen verdriet ventileren, maar ze wenste te spreken uit naam van alle ouders, wiens zonen omgekomen waren.

In juli 1932 werden de beelden op de begraafplaats van het Roggeveld opgesteld. In 1956, toen alle graven van het Roggeveld overgebracht werden naar de begraafplaats van Vladslo, verhuisde de beeldengroep mee en werden de beelden achteraan op de begraafplaats geplaatst. De vader en moeder kijken niet alleen naar hun zoon, die vlak voor hen begraven ligt, maar tegelijk naar alle andere slachtoffers van de oorlog. Ze zijn een universeel symbool geworden van diepe droefheid en een stille aanklacht tegen de wreedheid van de oorlog.

De kleinzoon van Käthe, zoon van haar zoon Hans en eveneens Peter genaamd, sneuvelde in 1942 in Rusland. Käthe Kollwitz stierf op 22 april 1945.

Beschrijving

De beelden werden in hardsteen uitgevoerd naar het ontwerp van Käthe Kollwitz: de vaderfiguur door August Rhades (°1886, hout- en steenbeeldhouwer, leerling van Erwin Kurz) en de moederfiguur door Fritz Diederich (°1869, beeldhouwer aan de Berlijnse academie van 1891 tot 1898).

Bij ministerieel besluit van 18 maart 1997 werd de begraafplaats met inbegrip van de beelden, beschermd als monument.

Achteraan op de begraafplaats in het Praatbos zitten twee treurende figuren, elk geknield op een sokkel.

Links een man (vader) bewegingsloos rechtop zittend met de armen over elkaar tegen het lichaam aangedrukt, de jas strak rond het lichaam getrokken. Het gelaat heeft een sterk gesloten uitdrukking, met diepliggende ogen, de mondhoeken naar beneden getrokken. De vrouw (moeder) rechts van hem, zit helemaal voorovergebogen met neergeslagen ogen. Ze is gehuld in een lang kleed, haar sjaal strak aangetrokken, de armen eveneens tegen het lichaam aangedrukt.

Ontwerp: Käthe Kollwitz

Uitvoering: August Rhades (vaderfiguur) en Fritz Diederich (moederfiguur).

H. 218 cm x Br. 67 cm x D. 100 cm (man)

• Afdeling Ruimtelijk Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 281.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • SEYS R. s.d.: Käthe Kollwitz in Vlaanderen, s.l.

Bron: WOI Relict (251): Treurend ouderpaar (Vladslo - WOI)