Hoogpoortkasteel

In een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst, U-vormig kasteel in neoclassicistische stijl met twee bouwlagen op een souterrain, waarvan het middendeel, daterend uit 1880-1890, in dezelfde stijl vergroot werd in 1935; tezelfdertijd werden alle gevels voorzien van een beraapte bepleistering.

Het tuinhuis heeft een traditionele kern, verbouwd einde 18de eeuw en in de loop van de 20ste eeuw bekleed met een nieuwe gevelsteen. Eenlaags gedeelte van twee traveeƫn voorzien van een torenachtige travee met twee verdiepingen. De begroeiing met wilde wingerd bemoeilijkt een duidelijke lezing van de gevels, naar verluidt gedateerd 1690, wat niet kon worden nagegaan. Tot dit jaartal kan de kern behoren, waarvan zandstenen kruisvensters met vernieuwde arduinen kruisen, de sporen van een gedichte poort, en de laatgotisch geprofileerde schouw binnenin zichtbaar zijn. De zandstenen deur met geprofileerde omlijsting en sleutel, en de trap met uitgewerkte trappaal dateren van de aanpassing uit einde 18de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne