Belgische betonconstructie Brugsesteenweg (Nieuwpoort - WOI)

Tekst van Belgische opslagplaats voor springstof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212724)

Halfondergrondse betonnen constructie in een weide, iets lager dan de straat gelegen, tegenover woning Brugsesteenweg 1, bij de zogenaamde ‘Wittebrug’, ten zuidoosten van het sluizencomplex van Nieuwpoort. De betonnen constructie staat op ongeveer 110 meter ten noordwesten van demarcatiepaal nr. 13. De omgeving is vlak en voornamelijk bebouwd.

Het gaat vermoedelijk om een Belgische schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van een loopgraaf net ten noorden van de watering ‘Veurne-Ambacht’.

Beschrijving

Halfondergrondse, rechthoekige betonnen constructie van min of meer 350 x 180cm. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en aan de buitenkant gegoten tegen zandzakjes (waarvan de afdrukken nog goed te zien zijn). Aan de zuidwestelijke kant zijn eveneens nog sporen van het gebruik van baksteen. Het dak is nagenoeg vlak.
Aan de zuidwestelijke kant zit een opening, vermoedelijk afkomstig van een deuropening. Bovenaan deze openingen zitten ijzeren scharnieren.

• MASSART J. 1919: Ce qu il faut voir sur les champs de bataille et dans les villes détruites de Belgique. Volume II. Le Front de Flandre, Bruxelles, Société Anonyme Belge d'Imprimerie.

Bron: WOI Relict (1640): Belgische betonconstructie Brugsesteenweg (Nieuwpoort - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele