Hoeve Verbrandhof

"Verbrandhof", eertijds, "Hof van Carteloo" en een eigendom der abdij van Affligem. Heden is het een ruime gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats tijdens begin 19de eeuw heropgebouwd op de oudere kern; belangrijk element in het landschap. Links van de overluifelde inrijpoort, eenlaagse vleugel (boerenhuis en stal) onder zadeldak (pannen) met, haaks tegen de achtergevel gebouwd, een tweeverdiepingshuis onder pannen zadeldak; witgekalkte baksteenbouw uit begin 19de eeuw met resterende elementen van een oudere toestand, namelijk de onderbouw en de hoekstenen van zandsteen en enkele posten met kwarthol beloop en negblokken van hetzelfde materiaal. Rechthoekige deuren en vensters met houten lateien en lekdrempels van arduin; in de zijgevel bouwjaar en namen "Peeters 1814 (?) Dewolf".

Het haaks gedeelte is op een arduinen latei (dichtgemetselde deur) met druiventros en schenkkan als siermotief, gedateerd "R. Decoster Despierre MDCCCX", doch bewaart eveneens oudere elementen: een onderbouw van zandsteen, in een der gevels afgelijnd met afzaat, een dichtgemetselde rondboogdeur verrijkt met hoekstenen, en sporen van vroegere vensteropeningen. Tegenover de inrijpoort, een zandstenen rondboogdeurtje (18de eeuw) naar de velden. De drie overige vleugels (stallen, karrenhuis en ruime langsschuur) onder zadeldaken (mechanische pannen), zijn gebouwd van baksteen op een resterende plint van zandsteen en voorzien van rechthoekige muuropeningen; karrenhuisgevel geritmeerd door blinde steekbogen van baksteen gevat tussen licht uitspringende pilasters van hetzelfde materiaal.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne