Tekst van U-vormig hoevecomplex aan de Asbeek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76759)

Boerenhuis uit eerste helft 18de eeuw en dienstgebouwen uit de 19de eeuw uitziend op een geplaveid erf. Eenlaags, oorspronkelijk slechts vijf traveeƫn breed boerenhuis met zadeldak (pannen); witgekalkte baksteenbouw met gecementeerde plint en twee keldervensters links, onder een opkamer. Zandstenen rondboogdeur met kwartholle neg en negblokken, uitstekende imposten en sluitsteen met korte druiplijst. Aangepaste rechthoekige vensters met luiken en lekdrempels van arduin, die van de oudere toestand (kruisvensters) de dubbele en bijna strekse ontlastingsbogen behouden. Rechts van de deur, ter plaatse van een venster, sporen van een dichtgemetselde rondboogdeur. In de achtergevel, eveneens een dichtgemetselde rondboogdeur, een getralied kloosterkozijn met gedicht bovenlicht, en bewaard ontlastingssysteem boven verbouwde vensters. Zijpuntgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Dienstgebouwtjes ertegenover en haaks ertegenaan, van baksteen met rechthoekige muuropeningen en zadeldaken (pannen) uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne