Hoeve Hof te Montenaken

Tekst van Hoeve Hof te Montenaken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76749)

Soms ook vermeld als "Bastenakenhof" en "Hof te Asbeek", voorheen eigendom van de abdij van Affligem; heden een nagenoeg U-vormige hoeve met deels geplaveide binnenplaats en gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Overluifelde korfbooginrijpoort van zandsteen met sluitsteen en imposten met bouwjaar "ANO 1728"; ernaast, gelijkaardig opgevatte voetgangersdoorgang (dichtgemetseld). Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag van zeven traveeën en een gebogen zadeldak (pannen) met twee houten dakkapellen, een laadvenster en geprofileerde houten modillons met diamantkop, eveneens uit de eerste helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint van zandsteen. Behouden kruisvensters met negblokken en dubbele ontlastingsboogjes van één rollaag; links, twee keldervenstertjes onder een opkamer.

Rondboogdeur met negblokken, kwartholle neg, grote imposten, sluitsteen en bovenlicht met tussenstijl. Erg gesloten achtergevel op enkele getraliede zandstenen venstertjes na. Zijpuntgevels met vlechtingen, top- en schouderstukken. Langsschuur van door steunberen geconsolideerde baksteen en afgedekt met een zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw, doch met een oudere zandstenen onderbouw aan de straatkant. Hoevegebouwen van baksteen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw, zonder noemenswaardigheden, tenzij hun bijdrage tot het algemeen volumespel, een belangrijk element in het landschap.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Montenaken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39348 (geraadpleegd op ).