Watermolen

Tekst van Site van de watermolen van Asbeek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76745)

In de 12de eeuw een leen van de hertogen van Brabant, nadien geschonken aan de abdij van Affligem en in 1614 verkocht aan de heren van Asse.

Voormalige watermolen, heden boerderij met gebouwen van baksteen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de en 20ste eeuw, opgesteld rondom een geplaveid erf; slechts het voormalig molenaarshuis, vergroot met bijgebouwen tegen de langsgevels, behoudt een oudere traditionele kern (17de-18de eeuw), aangegeven door de steile dakhelling en door de zijpuntgevel met vlechtingen, top- en schouderstuk.

De beekbedding bezijden het huis werd omgeleid doch de waterkering bleef behouden.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne