Boerenhuis

Boerenhuis (nok evenwijdig aan de straat), een "hoge kamer" uit de 17de eeuw en dienstgebouw in het verlengde uit de 19de-20ste eeuw. D. De Grave vermeldt een vanouds gekende herberg "In de hoge Kamer" en geeft een opschrift "Dit is gebouwd naar brouwers zin en daar heeft niemand sprekers in", wat ter plaatse niet kon worden nagegaan.

Torenachtige hoge kamer (rechts) met twee bouwlagen en een scherp zadeldak (mechanische pannen); witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint en gebruik van zandsteen voor de omlijstingen; begane grond voorzien van drie kruisvensters met tralies, luiken en een dubbele bakstenen ontlastingsboog; een houten kozijnvenster in de bovenbouw. In de haast gesloten achtergevel, barsten en scheuren duidend op de slechte toestand. Zijpuntgevels (de rechter werd vernieuwd) afgewerkt met bakstenen vlechtingen, schouder- en topstukken. Links, eenlaags woongedeelte van drie traveeƫn met steil zadeldak (mechanische pannen) uit de 17de eeuw; twee zandstenen kruisvensters met uitspringend middenkalf, luiken, tralies en dubbele gestrekte ontlastingsboogjes; rondboogdeur met kwartholle neg, negblokken, uitspringende imposten en met een korte druiplijst bekroonde sluitsteen. Dienstgebouw van baksteen met zadeldak (pannen) zonder belang.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne