Fragment beeld Lode de Boninge

Tekst van IJzertorencomplex met bedevaartweide (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78242)

De site van de IJzertoren is gelegen ten westen van Diksmuide, langs de IJzerdijk. De site omvat het secretariaat van het IJzerbedevaartscomité met ernaast het beeld van Lode de Boninge, de gedenkzuil voor Joe English langs de straat met vlak erachter de Paxpoort, daarachter de crypte met de restanten van de oude toren en ten slotte, na een wandelweg geflankeerd door heldenhuldezerkjes langsheen de bedevaartsweide, de nieuwe IJzertoren.

Historische achtergrond

Beeld afkomstig van de gedynamiteerde IJzertoren, Lode de Boninge voorstellende.

Louis de Boninge werd geboren als Franstalige notariszoon te Antwerpen op 26 november 1896 en liep school van 1906 tot 1913 aan het Sint-Amandscollege te Kortrijk en vanaf 1914 aan het seminarie van de Witte Paters te Boechout.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zette hij zijn opleiding voort in Boxtel - Nederland. In november 1915 werd hij opgeroepen, op 15 februari 1916 vatte hij zijn opleiding aan als brancardier te Auvours (Frankrijk) en vier maanden later kwam hij aan op het IJzerfront. Hij ontplooide zich als medewerker van het frontblaadje 'Sint-Amandus Studentenblad' en werd stichter-redacteur van 'De Leiekerels'.

Aanvankelijk vermeed De Boninge elke discussie over de Vlaamse problematiek. In de loop van 1917 radicaliseerde hij tot het flamigantisme, wat tot uiting komt in zijn dagboek. Hij vormde zijn voornaam om tot Lode en eind 1917 sloot hij zich aan bij de Frontbeweging. Zijn leuze was 'Recht door zee'.

Na een mislukte vliegtocht te Hondschote werd hij opgepakt en door de krijgsraad (na beroep) veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Op 7 mei 1918 werd hij op 22-jarige leeftijd bij een actie dodelijk getroffen door een obusinslag, te Sint-Joris bij Nieuwpoort. Hij werd begraven op 10 mei 1918 in De Panne (Duinhoek).

Na de oorlog werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar zijn familiegraf op het gemeentelijk kerkhof te Wevelgem (1921). In 1934 werd hij op de IJzerbedevaart verheven tot IJzersymbool. Zowel te Kortrijk als te Wevelgem werd een straat naar hem genoemd.

Beschrijving

Fragment van beeld samengesteld uit keien vermengd met beton. Het stelt Lode de Boninge voor en is afkomstig van de gedynamiteerde IJzertoren. Achter het beeld hangen fragmenten van een ijzeren ketting.

H. 168,5 cm x Br. 161,5 cm x D. 89 cm

• DE SCHRYVER R. (ed.) 1998: Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse beweging, Tielt.