Herenhuis

Tekst van Hof ten Kwaden Gate of Huis Stas (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76690)

Statig herenhuis op T-vormige plattegrond, met jaartal 1731 op het fronton van de voordeur, en opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl; naar verluidt gebouwd door H. Moortgat, hoogdrossaard van het land van Asse, na wiens dood het in 1729 wordt gekocht door P. Robijns die het in 1731 laat verfraaien (jaartal op deurfronton); sedert de 19de eeuw reeds notariaat. Aan de straatkant, zeven traveeën brede vleugel met twee verdiepingen onder schilddak (leien) met uitgewerkte houten modillons en houten dakkapellen met driehoekige frontons. Roodgeschilderd baksteenmetselwerk met zandstenen plint; de linker gevelhoek is ter hoogte van de begane grond afgekant en wordt opgevangen door een geprofileerde kraagsteen. Hoge kruisvensters verrijkt met hoekstenen. Geprofileerde rondboogdeur op neuten, met bewerkte imposten en getralied bovenlicht bekroond met een gebogen fronton waarin het bouwjaar.

In de achtergevel, een verbouwd venster met posten van gesinterde steentjes en een rondboogdeur met imposten, sleutel en bovenlicht met tussenstijl. Haakse vleugel van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (leien), uit dezelfde bouwperiode. Kruisvensters en een steekboogdeur met getralied bovenlicht en gebogen fronton. Moderne bijbouw tegen de zijgevel.

Aan de straatkant, rechts, een éénlaags dienstgebouw (notariaat) uit de 19de-20ste eeuw. Links, een zandstenen rondboogpoort uit de 18de eeuw voorzien van imposten, sleutel en druiplijst. Ernaast, een L-vormige dienstvleugel met zadeldak (leien), door gevelankers aan de tuinzijde gedateerd 1729; metselwerk van Spaanse steen met verbouwde muuropeningen, op een venster met zandstenen stijlen en negblokken na; het haaks gedeelte werd ingericht als woonhuis (Arsenaalstraat). Achteraan in de tuin, prettig tuinhuisje uit de 19de eeuw

• DE CLIPPELE M., De opeenvolgende bezitters van het huidige eigendom Stas, in Ascania, IV, 1, 1961, p. 5-8.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne