Kasteel van Bever

Reeds einde 17de eeuw wordt een kasteel te Bever vermeld dat in 1748 verworven wordt door de huidige eigenaars, de familie de Villegas de Clercamp. Heden is het een landhuis met zeker allure, gelegen in een boomrijk park, dat het oude, in 1846 afgebroken kasteel vervangt. Rechthoekig volume met twee verdiepingen en schilddak (leien) met dakkapellen; bepleisterde en witgeschilderde gevels van acht traveeën; de achtste bekroond met een fronton in de zijgevel en vergroot met een bijgebouw onder plat dak. Beluikte rechthoekige vensters in sobere arduinen omlijstingen, en op de begane grond met dorpelconsoles. In de voor- en achtergevel, middenrisalieten van drie traveeën gemarkeerd door een bordes of terras; rondboogdeurvensters op de eerste verdieping en met balkon en druiplijst geaccentueerde bel-etagevensters.

In de aanhorigheden in het park werd afbraakmateriaal van arduin verwerkt, afkomstig van gesloopte gebouwen uit de buurt van de Sint-Hubertusgalerij te Brussel (circa 1890), onder meer geringde rondbogen op zuilen met dekplaat, en een rondboogdeur in een uitgewerkte omlijsting met bovenlicht, segmentfronton en vaasbekroning.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne