Gedenkplaat observatiedienst artillerie (Nieuwpoort - WOI)

Tekst van Schepenhuis met aanhorigheden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16578)

Deze gedenkplaat hangt tegen de voorgevel van het Vredegerecht en politiecommissariaat. Onder deze gedenkplaat hangt een gedenkplaat in verband met de Tweede Wereldoorlog. Dit gebouw is gelegen in de Langestraat nr. 89, op ongeveer 380 meter ten noorden van de O.L.Vrouw-kerk. In de inkomhal hangt een andere gedenkplaat in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

De gedenkplaat werd door de verbroedering van de artillerie onthuld op 17 september 1933.

Kenmerken

Rechthoekige bronzen gedenkplaat met bovenaan een voorstelling in vlakreliëf van een man te midden van optische instrumenten, zittend op een bank en turend door een verrekijker.

'In memoriam', 'Fraternelle du service de repérage d'artillerie', 'Verbroedering van den opnemingsdienst - der - artillerie' '1914-1918', met de namen alfabetisch gerangschikt. 'Ici fut le poste BM' 'Hier was post BM'. Uitgevoerd in vlakreliëf.

Uitvoering: Lucien Hoffman (gesigneerd)

H. 180 cm x Br. 90,5 cm

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schepenhuis met aanhorigheden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/392907 (geraadpleegd op ).