Spreuken en tekeningen kelder Ooststraat (Veurne - WOI)

In de kelder van het pand Ooststraat 20 zijn verschillende grafische restanten terug te vinden. De Ooststraat is een drukke winkelstraat in het centrum van Veurne.

Historische achtergrond

Deze opschriften werden vermoedelijk gemaakt toen er in deze kelder geschuild werd voor de eerste bombardementen of beschietingen op de stad Veurne, namelijk op 1 november 1914 (zoals de opschriften doen uitschijnen). Hotel 'Die Nobele Rose' en het klooster van de Blauwe Zusters incasseerden toen elk een voltreffer.

Kenmerken

De kelder van de Ooststraat 20 is een gecompartimenteerde wijnkelder. Tegen de wand van elk compartiment, is een spreuk in een banderol aangebracht, soms vergezeld van een tekening:

Tekening van vrouwenhoofd met hoge hoed en onleesbaar onderschrift

'Die niet blyft binnen verliest zyn zinnen'

'Zyt ge moe of mat buig en kruip in t' gat'

tekening van een wandelend mannetje, 'Weet ge wie het obus spaart dees die wonen onder d'aard', tekening van een dromedaris

'Hier was men veilig voor de dood wanneer de Duitsch de stad beschoot 1e nov. 1914'

'Eerst flesschen dan menschen'