Glasramen Lorin Kerk

Tekst van Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding en kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16124)

De Sint-Jan Onthoofdingskerk is gelegen aan het Alexis Decarneplein. In de kerk hangt een memento en een glasraam in verband met de Eerste Wereldoorlog. Vlakbij de kerk bevindt zich het oorlogsgedenkteken. Op het kerkhof bevinden zich nog diverse graven in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Etienne Charles Lorin werd geboren in Chartres in 1898. Hij was oorlogsvrijwilliger bij het 263ste veldartillerieregiment. Hij stierf op 15 oktober 1917, op 18-jarige leeftijd, in Bikschote. Etienne Lorin werd oorspronkelijk op het kerkhof van Stavele begraven. Nu ligt hij begraven in een individueel graf op de Nécropole Nationale Notre-dame-de-Lorette. De ouders van Etienne Lorin waren kunstglasschilders in Chartres.

Zij schonken twee brandglasramen aan de kerk van Stavele ter herinnering van hun zoon. Op 25 oktober 1919 werden beide kunstwerken aangebracht in de doopkapel van de kerk, in aanwezigheid van de kunstenaars.

Kenmerken

Triplet met drie vensters met glas-in-loodramen, bovenaan telkens drielobbig afgewerkt. In het midden bovenaan een driepas.

Op het glasraam aan de oostkant (links) de marteldood van St.-Stefaan (Etienne). Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'Qui crediderit'. Onderaan is er een medaillon met de afbeelding van Etienne Lorin (zoon van de kunstenaars), en in een halve cirkelvorm de tekst: 'Aujourd'hui, le Soldat, quittant le tente de son corps, monte en Triomphateur dans le Ciel. Il est monté, couronné de lauriers, conquis par l'éffusion de son Sang (Office de St.Etienne)'.

Op het middenstuk de doop van Christus in de Jordaan door Johannes de Doper. Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'religion et baptizatus fuerit'. Hieronder in een halve cirkelvorm de tekst: 'A La Mémoire de Etienne Lorin né à Chartres (France) engagé voltonaire Aspirant au 263e régiment d'artillerie de campagne mort au champ d'honneur Près de l'Yser, le 15 Octobre 1917 à l'âge de 18 ans'.

Op het glasraam aan de westkant (rechts) het slagveld, met van boven naar onder: de IJzer met de loopgraven verdedigd door militairen, een kanon waarbij twee gesneuvelde militairen liggen. Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'hic salvus erit'. Onderaan in een halve cirkelvorm de tekst: 'Le Christ couronne la Vaillance militaire, et la Mort chrétiennement acceptée assure au Soldat le Salut de son Ame (Cardinal Mercier)'.

Uitvoering: Ch. Lorin, 1919 (3 x gesigneerd en gedateerd)

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.
  • LANSZWEERT W. s.d.: Brandglasramen in de doopkapel van de kerk te Stavele., s.l.
  • Informatie meegedeeld door Ghislain Kepanowski.