Kasteel ter Wilder

Genaamd naar de sedert 1259 vermelde bezitters; in 1769 wordt het goed eigendom van de familie van den Cruyce die het huidige kasteel bouwt; in 1845 wordt het naar de tijdsmode ingericht.

Classicistisch kasteel van zeven traveeën met twee bouwlagen op een souterrain, afgedekt met een schilddak (pannen), en daterend van circa 1775. Voorgevel horizontaal geleed door zandstenen cordons en verticaal gemarkeerd door een middenrisaliet van drie bouwlagen en drie traveeën, afgelijnd door geblokte pilasters en bekroond met een driehoekig fronton. Hoge rechthoekige beluikte vensters en een rondboogdeur. Recente bijgebouwen tegen de zijgevels. Achtergelegen park.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne