Kasteel de Eiken

Tekst van Het Kasteel de Eiken en aanhorigheden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76501)

Wordt in 1717 vermeld als een "behuisde hofstede" doch het is heden een ruim landhuis gelegen in een boomrijk park, waarvan de kern mogelijk ouder kan zijn; naar verluidt in 1908 verhoogd en vergroot en circa 1955 gerestaureerd en gedecapeerd. In zijn huidige toestand, T-vormig gebouw met twee verdiepingen en schilddak (leien).

Duidelijke bouwnaden verdelen de negen traveeën tellende hoofdvleugel in een centraal gedeelte van vijf traveeën (19de eeuw of 1908) en twee zijdelen van twee traveeën met oudere kern uit de 18de eeuw(?).

Eerstgenoemd van baksteen met een lage breukstenen plint en bekroond met een naar verhoudingen onjuist driehoekig fronton met oculus dat, zoals trouwens de hele gevel, bedoeld was om bepleisterd te worden.

De oude kern is blijkbaar terug te vinden in de begane grond van beide uiterste traveeën: zandsteenbouw in vrij regelmatig verband met rechthoekige vensters van zandsteen. Doorlopende kwartronde kroonlijst van zandsteen. Even hoge haakse vleugel tegen de achtergevel, daterend van 1908 en vergroot circa 1955.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne