Tekst van Gesloten hoeve Hof ten Berge of Duifhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75318)

In twee eigendommen verdeelde hoeve die voorheen afhing van het naburige kasteel "Ten Berg". Gebouwen met een 17de- en 18de-eeuwse kern gegroepeerd rondom een smal, rechthoekig en geplaveid erf. Overluifelde inrijpoort met houten latei doch natuurstenen posten met bovenstukken van baksteen, onderaan links met negblokken en rechts met een impost. Rechts, boerenhuis met één bouwlaag en steil zadeldak (pannen); baksteenmetselwerk met een resterende zandstenen sokkel in de linkerzijgevel. Volledig gecementeerde straatgevel met beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin en rechthoekige deur (19de eeuw). Bakstenen erfgevel met recent bijgebouw, verbouwde muuropeningen doch rechts, een zandstenen steekboogdeur met negblokken (tweede helft 18de eeuw). Binnenin, oorspronkelijke zoldering op moer- en kinderbalken. Aan de andere zijde van de poort, hoevegebouwtje onder zadeldak (pannen) voorzien van een zandstenen rondboogdeurtje en bakstenen vlechtingen in een zijgevel (17de-18de eeuw). Ernaast, een lage stal uit de 19de eeuw.

Tegenover de inrijpoort, verbouwde langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen); rechthoekige inrijpoorten onder houten lateien, de linkse op zandstenen stijlen, de rechtse op bakstenen posten en met een mijtervormige ontlastingsboog van een strekse baksteenlaag. Binnenin, een door lemen wanden afgebakende ruimte op bakstenen muurvoeting.

In het verlengde van het boerenhuis, een tot woning (nummer 3) aangepast dienstgebouw van baksteen onder zadeldak (pannen); witgekalkte straatgevel met rechthoekige deur en beluikte vensters uit de 19de eeuw; in de erfgevel, twee zandstenen rondboogdeuren (18de eeuw) en voorts rechthoekige muuropeningen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne