Charleroyhoeve

Als restaurant ingerichte voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen, met gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw, omringd door een brede, gedeeltelijk gedempte watergracht.

Ten westen, voorheen overluifelde rondbooginrijpoort in een zandstenen omlijsting met gedateerde imposten "Anno/1741", sluitsteen en geprofileerde druiplijst. Ten noorden, ruim boerenhuis met complex grondplan, in traditionele bak- en zandsteenstijl, gedateerd "Anno 1671" in een gevelsteentje naast de deur. Langsgebouw met zadeldak (pannen) en een westtrapgevel, voorzien van een vooruitspringend dwars gedeelte, in de voorgevel met dubbele trapgevel en in de achtergevel met een smallere trapgevel. Baksteenmetselwerk verrijkt met speklagen van zandsteen op een met kwartholprofiel afgelijnde sokkel. Kruis- en kloosterkozijnen van zandsteen die op de tweede bouwlaag de oorspronkelijke kruisen en middenkalven bewaard hebben, met uitspringende lateien en doorlopend beloop der middenkalven. Twee rondboogdeuren van zandsteen voorzien van imposten, druipsleutel en druiplijst opgevangen door kraagsteentjes naast de imposten. Zuidertrapgevels (8 treden en topstuk), links gedesaxeerd. Westerzijtrapgevel (8 treden) van zandsteen met plint, twee uitspringende puilijsten voorzien van smalle vensters met uitspringend beloop der middenkalven en lateien. Noordgevel, links met een trapgevel (8 trappen) en uitziend op de grachten, eveneens van zandsteen; verbouwde rechthoekige muuropeningen op enkele oorspronkelijke kruisvensters na.

In het verlengde van het boerenhuis, en op de oost- en westzijde van de geplaveide binnenplaats, hoevegebouwen onder zadeldak (pannen) met oudere kern doch sterk verbouwd, verlengd en vernieuwd in de loop van de 19de of 20ste eeuw. De travee aanleunend tegen het boerenhuis bewaart nog een zandstenen plint en een bolkozijn. Westvleugel van baksteen op een zandstenen sokkel. Oostvleugel met karrenhuis uit de 19de eeuw geritmeerd door een reeks bakstenen bogen; links daarvan, stal met oudere zandstenen sokkel en deuren met negblokken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne