Hof ter Weerde

Tekst van Hof ter Weerde of Hof ter Spriet (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75190)

Zogenaamd "Hof ter Weerde", aanvankelijk bezit der heren van Grimbergen doch naderhand verworven door de plaatselijke abdij. Gesloten hoeve met geplaveide polygonale binnenplaats in kern opklimmend tot de 17de eeuw doch met verbouwingen uit 19de en 20ste eeuw. Ten westen, overluifelde inrijpoort onder houten latei met zandstenen posten van hoekblokken. Op de zuidzijde, aangepast boerenhuis met nieuwe bakstenen voorgevel met twee bouwlagen in het verhoogd gedeelte en links twee oudere eenlaagse traveeƫn. Nieuwe rechthoekige vensters en rondboogdeur met oude posten doch vernieuwde latei. Stal in het verlengde eveneens met oudere kern: zandstenen plint en deur met kwartholle stijlen met negblokken doch houten latei. Op de oostzijde, geknikte vleugel met hoevegebouwen uit de 19de eeuw; licht steekboogvormige muuropeningen met aanzet- en hoekstenen van zandsteen. In de noordoosthoek, karrenhuis met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; baksteenbouw geritmeerd door rondboogarcaden.

Op de noordzijde, langsschuur onder zadeldak met wolfseinden (pannen), gedateerd 1661 boven een deurtje in de langsgevel. Baksteenbouw met speklagen en een plint van zandsteen, afgeschuind in de straatzijpuntgevel (voor een deel doorlopend in de tijdens de 20ste eeuw aangepaste stal ernaast). Rondboogschuurpoorten met zandstenen omlijsting; in de langsgevel, rondboogdeurtje van zandsteen onder de gevelsteen van 1661. Alleenstaand vervallen bakhuis gedeeltelijk van zandsteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne