Hof ter Spiegele

Zogenaamd "Hof ter Spiegele", eertijds afhankelijk van de beide heerlijkheden Grimbergen en genaamd naar de bewoners tijdens de 15de eeuw. Voormalige semi-gesloten hoeve in kern opklimmend tot de 17de eeuw zoals aangeduid door de gevelsteen met jaartal 1608 boven de woonhuisdeur, doch aangepast in de loop der tijden, gerestaureerd in 1971 en niet uitgebaat.

Boerenhuis van bak- en zandsteen onder zadeldak (pannen), met in de linkertravee, die vermoedelijk een vroegere hoge stenen kamer is, de oudste kern. Met zandstenen steunberen gestutte hoge onderbouw van breuksteen voorzien van getraliede keldergaten en een bakstenen bovenbouw; een beluikt voormalig kruisvenster van zandsteen met sporen van een dubbele ontlastingsboog van een rollaag in de voorgevel. Gedesaxeerde zijpuntgevel (verhoogd) gestut door een bakstenen steunbeer met met vlechtingen, top- en schouderstenen onderbouw met meerdere een bakstenen bovenbouw afgewerkt stuk; een bakstenen boog in de breukbouwnaden; een voormalig kruisvenster met nieuwe latei en bakstenen ontlastingsboog, doch oorspronkelijke onderdorpel en posten met negblokken van zandsteen, een keldervenstertje, twee zoldervenstertjes van zandsteen met bakstenen steekbooglateien en een bakstenen topoculus. Rechtergedeelte met twee bouwlagen en een lage breukstenen sokkel, opgetrokken in baksteenmetselwerk, vermoedelijk ter vervanging van leembouw. Rechthoekige vensters en deur van baksteen met houten latei; zandstenen gevelsteen van 1608 boven de deur. Rechterzijpuntgevel met vlechtingen en schouderstukken. Haakse bijbouw tegen de achtergevel voorzien van twee voormalige kruisvensters van zandsteen met negblokken. Aanpalende recentere bijgebouwtjes van baksteen onder zadeldaken (pannen) met telkens verspringende nok. Op de rechterzijde, bakstenen stalvleugel onder zadeldak (pannen); oudere doch gewijzigde kern, aangegeven door twee deuren met behouden consoles van zandsteen onder de houten latei. Op de linkerzijde, langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; baksteenbouw voorzien van rechthoekige poorten met houten latei. Een bakstenen muur sluit aan de straatzijde de binnenplaats af.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne