Sint-Niklaashoeve

Tekst van Sint-Niklaashoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75182)

Voorheen "hof Ter Heiden", tot de armentafel van de Sint-Niklaasparochie van Brussel er in 1358 eigenaar van werd. Heden L-vormige boerderij met geplaveid erf, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en zadeldak (pannen), gedateerd 1767 door cijferstenen in de straatzijgevel. Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint en hoekstenen van zandsteen. Vlak omlijste steekboogvensters van zandsteen voorheen met luiken en gelijkaardige deur voorzien van tussendorpel, imposten, sluitsteen en druiplijst.

Vlaams venster met hoekconsooltjes en afwerking met vlechtingen, top- en schouderstukken. Links, twee staldeuren (één gedicht) met zandstenen omlijstingen voorzien van negblokken en kwartronde hoekconsooltjes. Achtergevel voorzien van een venster en een deur zoals de voorgevel. Straatgevel afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken en voorzien van een voormalig laadvenster; in de gevelhoek, aanzet van een poortstijl met kwartholle neg, driehoekig neutje en console. Op gelijkaardige wijze afgewerkte rechterzijgevel voorzien van rechthoekige topvensters, twee steekboogvensters op de begane grond en gevelstenen met initialen "JBVDV/P", "ML/P" en "PD/P". Haakse vleugel (heden koetshuis) met zadeldak (pannen) uit dezelfde tijd. Vlaams venster zoals in het boerenhuis; drie vlak omlijste steekboogdeuren van zandsteen en een later toegevoegde rechthoekige poort. Zijpuntgevels met vlechtingen, top- en schouderstukken. De schuur tegenover het boerenhuis, werd afgebroken.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Niklaashoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39258 (geraadpleegd op ).