Lintkasteel

Tekst van Kasteeldomein Het Lintkasteel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75230)

Bakermat van de sedert 1267 vermelde familie van Lint, die het goed in leen hield van de beide heren van Grimbergen.

Overblijfsel van een complex waterkasteel waarvan de huidige bewoners een tekening van 1612 bewaren, en waarvan slechts het gedeelte ten noorden tot op heden bewaard bleef. Geknikte éénlaagse constructie oorspronkelijk van zandsteen in breuksteenverband, met vernieuwingen in baksteenmetselwerk, afgedekt met een steil zadeldak (pannen) en een schilddak (leien), en opklimmend tot einde 16de - begin 17de eeuw. Witgeschilderde gevels. Links, vernieuwde trapgevel (9 treden en top) met oorspronkelijke afgeschuinde plint van breuksteen en sporen van kloosterkozijnen. Voorgevel aan de vijverzijde afgewerkt met een geprofileerde daklijst boven de steigergaten en voorzien van voormalige kruisvensters waarvan het rechtse met behouden kruiskozijn en dichtgemetseld bovenlicht. Rechts, breukstenen zijgevel gestut door lage steunberen. Recente toevoegingen tegen de achtergevel. Bij de ingang van het omgrachte domein, een twee verdiepingen hoog gebouw onder zadeldak (pannen), naar verluidt in 1924 opgetrokken in neotraditionele stijl met trapgevels en kruisvensters; jaarankers 1624 in de voorgevel en jaartal 1765 in de zijgevel doch ogenschijnlijk blijven geen elementen uit die jaren over.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne