Parochiekerk van de Zaligmaker

Tekst van Parochiekerk Allerheiligste Verlosser (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75293)

Inplanting op een kleine heuvel met ommuurd kerkhof en trappenspel aan de westzijde.

Eenschepig gebouw van drie traveeën, met transept en koor van een travee met vlakke sluiting. Gotisch schip van twee traveeën uit de 16de eeuw; zandsteenbouw op een geprofileerde sokkel die verspringt ter hoogte van de steunberen met versnijding; gerestaureerde spitsboogvensters. Bak- en hardstenen westgevel met klokkentorentje, transept en koor in neogotische stijl, gedateerd 1852 op de ruitvormige gedenksteen in de gevel van de zuiderdwarsarm.

Mobilair. Schilderijen uit 18de en 19de eeuw; Beelden uit 16de, 17de en 18de eeuw, onder meer een gotische Heilige Barbara. Meubilair uit 17de en 18de eeuw, onder meer een barokke biechtstoel (tweede helft 17de eeuw) en een in Louis XIV-stijl (eerste helft 18de eeuw).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne