Hof ter Biest

Eigendom van de plaatselijke abdij en reeds vermeld in 1284. Heden is het een gestrekte hoeve met resterende kern uit de 17de eeuw (1647 gedateerde steen ingemetseld naast de deuromlijsting) en 18de eeuw (gevelsteen Anno 1740 in de stal) doch met gerestaureerd boerenhuis en recentere uitspringende langsschuur. Boerenhuis met drie traveeën van twee verdiepingen onder zadeldak (kunstleien) en twee traveeën in de aanpalende éénlaagse stalvleugel. Vernieuwd baksteenmetselwerk in de voorgevel, met gebruik van zandsteen voor de plint, hoekstenen, cordons en omlijstingen. Vernieuwde kruis- en kloosterkozijnen; achtergevel twee behouden kloosterkozijnen. De achtergevel van het boerenhuis telt slechts één bouwlaag en bewaart een bolkozijn met een zuiltje als tussenstijl en een dubbele ontlastingsboog (17de eeuw) en overigens kleine vensters met negblokken en ontlastingsboog van een rollaag. Zijtrapgevels (10 treden en topstuk), de oostelijke met 17 treden aan de achtergevelzijde; een behouden oorspronkelijk kruisvenster met uitspringende latei en middenkalf, en een zware gootsteen. Stalvleugel met zadeldak (kunstleien) uit de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op een breukstenen ondertrouw. Vier zandstenen rondboogdeuromlijstingen met negblokken en in de achtergevel, smalle luchtspleten en nieuwe muuropeningen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne