Gedenksteen geboorte Albert Lemay (Ieper - WOI)

De gedenkplaat bevindt zich in de kelders van het voormalige gebouw van de Post, Rijselsestraat 70, op ongeveer 300 meter ten zuiden van de Grote Markt.

Op 24 november 1914, om 6u 's morgens, werd Albert M.G.C. Lemay geboren, als zoon van Augustin Lemay en Philomène Nuytens. De geboorte vond plaats in de kelders van het voormalige postkantoor.

Het gebouw, soms ook wel eens ten onrechte 'Tempelierssteen' genoemd, werd tussen 1897 en 1903 verbouwd op de plaats van twee door de staat aangekochte gebouwen. Het linkerhuis was het zogenaamde Tempelierssteen, een middeleeuws stenen huis dat dateerde uit de 13de eeuw.

Tegen het einde van de oorlog was het postkantoor één van de weinige gebouwen in de stad die nog min of meer overeind stonden. Dit was onder meer te danken aan de stevigheid van de muren, die opgetrokken waren uit Atrechtse zandsteen. Ook het timmerwerk van de nok bleef gespaard,  waardoor het mogelijk werd het gebouw volledig te restaureren zoals het voor de oorlog was. De werken begonnen in mei 1920 en eindigden begin 1923. Ze werden uitgevoerd onder leiding van de Ieperse aannemer Alphonse Angillis.

Kenmerken

In een rechthoekige gedenkplaat, ingewerkt in de muur, staat te lezen: 'Albert Lemay, ter plaats geboren den 24-11-1914'.

• K.D.L. s.d.: Ter plaats geboren, Iepers Kwartier.
  • DEWILDE J. & DENDOOVEN D. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint.-Niklaas.