Pastorie

Tekst van Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75207)

Door de norbertijnenabdij gebouwde pastorie in classicistische stijl, onder de kroonlijst in de middelste travee gedateerd 1768 door middel van vergulde Romeinse cijfers.

Stijlvol dubbelhuis van twee verdiepingen onder zadeldak (leien) met dakkapel. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor de plint en de vlakke cordons die de voorgevel horizontaal en verticaal geleden. Hoge, in rechthoekige panelen ingeschreven steekboogvensters. Geprofileerde, versierde Louis XV-deuromlijsting van arduin met houten tussendorpel en gesmeed ijzeren waaier; het stermotief in een uitgewerkt cartouche op de borstwering boven de deurdruiplijst is een deel van het wapen van abt Sophie (derde kwart 18de eeuw) met leus "Super Astra Sophia". Achtergevel van zeven traveeën geritmeerd door de ingeschreven steekboogvensters van zandsteen (nieuwe arduinen dorpels) en voorzien van een eenvoudige steekboogdeur van arduin met sober profiel, tussendorpel, waaier en gebogen waterlijst. Linkerzijgevel afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken.

Voorheen leunden tegen beide zijgevels éénlaagse paviljoenen met mansardedak (leien) aan; het linkse bleef, mits verbouwing van de dakvorm (voorgevelzijde), behouden, doch het rechtse werd opgenomen in de nieuwe abdijgebouwen die in 1913 in het verlengde van en in dezelfde stijl als de pastorie werden opgetrokken (hergebruikt abdijwapen met feniks en leus "Salvas fec. Servas tuas").

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne