Gedenksteen Groot Hoofdkwartier Belgisch Leger (Houtem - WOI)

Tekst van Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16997)

Gelegen naast de toegang van de pastorie van Houtem, rechts van de kerk, langs de Kerkhoek. In de kerk en op het kerkhof van Houtem zijn nog diverse items in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Deze gedenksteen herinnert aan het Groot Hoofdkwartier van het Belgisch Leger dat in de pastorie van Houtem was gevestigd vanaf 23 januari 1915, toen het stadhuis van Veurne uit veiligheidsoverwegingen verlaten werd, tot 18 oktober 1918.

Het Groot Hoofdkwartier bestond uit de opperbevelhebber van het leger, de koning, Albert I, met zijn staf en diensten. De staf bestond uit een groep officieren en specialisten die de bevelhebber bijstonden.

De toenmalige stafchef van het Belgisch Leger was luitenant-generaal Wielemans, die nu op het kerkhof van Houtem begraven ligt. Wielemans werd opgevolgd door luitenant-generaal baron Rucquoy (van 06.01.1917 tot 10.04.1918) en deze op zijn beurt door luitenant-generaal Gillain (van 11.04.1918 tot 23.02.1920).

De koning en de internationale missies verbleven in de villa's van De Panne.

Het Ministerie van Oorlog, in feite de rest van de regering die in België verbleef, huisde in het kasteel van Bernier (Veurne) en later in het kasteel van Beauvoorde.

Deze gedenkplaat kwam er op initiatief van de Koninklijke Touring Club van België, die daarvoor een openbare inschrijving opende. De plechtige onthulling van de oorspronkelijke plaat had plaats op 30 september 1928 in aanwezigheid van een aanzienlijke groep personaliteiten uit het ganse land, die per trein naar Oostende gekomen waren en vandaar per bus naar Houtem overgebracht. De plechtigheid duurde 1 uur, waarin men 4 toespraken hield, waarvan één in het Nederlands.

De burgemeester van Houtem vroeg de medewerking van de Koninklijke Touring Club van België om een buitengewone toelage te verkrijgen voor een behoorlijke restauratie van de zeer bouwvallige pastorie zelf (1974), waaraan sinds 100 jaar nauwelijks herstellingswerken werden uitgevoerd. Recent werden er door de nieuwe eigenaar nogmaals grote restauratiewerken ondernomen. De pastorie werd als monument beschermd in 1937.

Kenmerken

Rechthoekige, gele bakstenen muur met bovenaan afgeronde hoeken en met ingewerkte bronzen tekstplaat met verticale registers.

Links: 'Dans ce presbytère fut établi, du 23 Janvier 1915 au 18 Octobre 1918, le Grand Quartier Général de l'Armée Belge. Sa Majesté le Roi Albert, Commandant en Chef. Les Lts. Généraux Wielemans (1915-1917) Ruquoy (1917-1918) Gillain (1918), Chefs d'Etat-Major Général. Cette plaque a été placée à l'intervention du Touring Club de Belgique le 28 Septembre 1928, dixième anniversaire du premier jour de l'offensive libératrice'.

Rechts: 'In deze pastorie verbleef, van 23en Januari 1915 tot 18en October 1918, het Groot Hoofdkwartier van het Belgische Leger. Zijne Majesteit, Koning Albert, Opperbevelhebber. De Luit.-Generalen Wielemans (1915-1917) Ruquoy (1917-1918) Gillain (1918), Algemeene Staf-Oversten. Deze plaat werd gezegeld bij bemiddeling van den Belgischen Touring Club, op 28en September 1928, tiende verjaring van den eersten dag des bevrijdings-aanvals.'

In het midden: een tak met twee Franse lelies, boven de teksten het wapenschild van België in reliëf.

Onder deze gedenkplaat is nog een plaat uit witte natuursteen ingemetseld.

'Deze plaat werd op 15 september 1974 door K.T.C.B. opnieuw aangebracht na de restauratie van de pastorie'.

H. 150 cm x Br. 191 cm x D. 40 cm

Uitvoering: Les Ateliers A. van Aerschoot (gesigneerd); J. Hoffmann (gesigneerd)

• BIJNENS B. 1971-1972: De Panne gedurende de eerste wereldoorlog, Bachten de kupe, XIII.6, 118-120;  XIII, 138-144; XIV.3; XIV.4 94-118; XIV.5, 117-118.

Bron: WOI Relict (1002): Gedenksteen Groot Hoofdkwartier Belgisch Leger (Houtem - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele