Belgische militaire graven op kerkhof (Adinkerke)

Tekst van Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16268)

Het kerkhof van Adinkerke is gelegen rondom de Sint-Audomaruskerk langs de Dorpsstraat. Verspreid over dit kerkhof zijn meerdere graven van Belgische militairen terug te vinden. Vlakbij bevindt zich de Belgische militaire begraafplaats met een Brits militair ereperk.

Historische achtergrond

Te Adinkerke, een gemeente tegen de Franse grens, lagen tijdens de Eerste Wereldoorlog geallieerde troepen in kantonnement. De militairen richtten hier dan ook verschillende voorzieningen in, zoals medische posten (station, Kerkweg, Cabour), een mortuarium en begraafplaatsen. Er waren in het dorp depots en kampen aanwezig, evenals een bakkerij, een vliegveld, smalsporen en spoorwegen. Zandzakjes voor de loopgraven werden er in de duinen gevuld. De kerktoren werd als observatiepost benut. Na de oorlog werd een gevangenenkamp voor buitenlandse politieke vluchtelingen gebruikt voor de opvang van Belgische vluchtelingen die uit Frankrijk terugkwamen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten 18 inwoners van Adinkerke het leven.

Rond 1920 telde het kerkhof van Adinkerke de graven van 91 Belgen, een aantal Fransen, 32 Britten en 24 Duitsers. 

Op het kerkhof van Adinkerke liggen vandaag nog volgende Belgische militairen begraven, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog:

Werden hier oorspronkelijk begraven:

  • Jules Remouchamps, geboren te Lierre op 7 september 1887; 1ste sergeant oorlogsvrijwilliger tolk op 'mission belge au GQG Brittanique'; overleden op 30 oktober 1917 en begraven op 1 november
  • Louis J.P. Leroy, geboren te Limbourg bij Verviers; meesterknecht bij de S.C.F.C. 2de Brigade - Sectie Veldspoorwegen; overleden op 17 augustus 1917.
  • Jozef Baets, Fredegond Joseph, korporaal oorlogsvrijwilliger bij het 8ste Linie / 1ste Cie Mitrailleurs; overleden op 14 maart 1916
  • Franciscus Vandenbossche, geboren te Baesrode op 16 augustus 1890; soldaat bij het 8ste Linie; overleden op 23 maart 1916
  • Godfried Vissers, soldaat bij het 8ste Linie; overleden op 14 maart 1916
  • Alfons Van Erpe, soldaat bij het 8ste Linie; overleden op 14 maart 1916.

Deze laatste vier mensen worden ook herdacht op een gedenkplaat in Alveringem.

Werden oorspronkelijk in Westvleteren begraven en later naar hier overgebracht:

  • Emile J. Cottry, geboren in 1887; soldaat bij het 19de Linie; overleden op 28 november 1917; begraven op 1 december
  • Jerome C. Cappoen, geboren in Adinkerke; soldaat bij de 5de Compagnie van het 1ste Grenadiers, overleden op 30 maart 1917.

Er is ook nog één niet nader te identificeren heldenhuldezerkje.

Naar verluidt werd ook wachtmeester-foerier Emile Ferfaille op het kerkhof van Adinkerke begraven. Hij was ter dood veroordeeld en onthoofd voor de moord op zijn vriendin in Veurne. Zijn graf kon evenwel niet teruggevonden worden.

Verder zijn er op het kerkhof nog grafstenen voor burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en Belgische militaire doden uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden.

Kenmerken

Verspreid over het burgerlijk kerkhof kan her en der een privé-grafsteen voor Belgische militairen uit beide wereldoorlogen teruggevonden worden, evenals grafstenen voor burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen.

  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (1574): Belgische militaire graven op kerkhof (Adinkerke)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/392120 (geraadpleegd op ).