Graf Jozef Verduyn (Koksijde - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16288)

Aan de zuidelijke buitenmuur van de kerk hangen twee gedenkplaten: voor het 4de Regiment Zouaven en eronder voor Stolz. In de kerk hangt een gedenkplaat voor de militaire doden van WOI van Koksijde. Op het kerkhof is onder meer een Frans militair ereperk terug te vinden, evenals het graf van een Franse Marinefuselier tussen de burgerlijke graven. Ten zuiden van de kerk, rechts van de ingang, bevindt zich het graf van Jozef Verduyn.

Historische achtergrond

Jozef Verduyn (1884 - 1936) promoveerde in 1911 tot doctor in de geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Leuven. In 1910 was hij praeses van het K.V.H.V. (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) te Leuven.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd deze West-Vlaamse arts opgeroepen. Spoedig raakte hij betrokken bij allerlei Vlaamsgezinde initiatieven aan het front. Hij was een actief medewerker van het Secretariaat van de Katholieke Vlaamse Hoogstudenten. Tevens was hij betrokken bij de redactie van het soldatenblad ‘De Belgische Standaard’. Bij de twee voornoemde initiatieven was ook Joe English werkzaam.

Onder leiding van deze 'studentenleider' en met hulp van priester Cyriel Verschaeve ontstond in augustus - oktober 1916 het Comité Heldenhulde' Dit comité had als doel een specifiek grafteken te verschaffen aan de Vlaamse (oud-)studenten en vrienden. Het Heldenhuldezerkje werd ontworpen door Joe English.

Na een verplichte verbanning door de militaire overheid naar Zuid-Frankrijk, werd Verduyn de stuwkracht achter de oprichting van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.), de grootste oud-strijdersbond in Vlaanderen, die uiteraard een Vlaamsgezinde koers voer. Hij werd tevens pleiter voor zelfbestuur, amnestie en de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Hij zou in 1936 overlijden.

Kenmerken

Burgerlijk graf voor Jozef Verduyn, waarop te lezen staat: 'Dokter Jos. Verduyn. Weduwnaar van Mevrouw Felicia De Clercq. Echtgenoot van Mevrouw Lydia Geerinckx. Ruddervoorde 1884. Brussel 1936. Hij was oprichter van Het Katholiek Vlaamsch Studenten Verbond v. België. Heldenhulde. De Vlaamsche Oud-Strijdersbond".

• DE SCHRYVER R.(ed.) 1998: Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse beweging, Tielt.
  • S.N. 2004: Koksijde - St.-Idesbald - Oostduinkerke - Wulpen. 60 jaar na de bevrijding 1944; 90 jaar na het begin van de oorlog 14-18, Gemeentelijke Archiefcommissie Koksijde.

Bron: WOI Relict (1101): Graf Jozef Verduyn (Koksijde - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele