Gedenkplaat 4ieme Zouaves (Koksijde - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16288)

Aan de zuidelijke buitenmuur van de kerk hangen twee gedenkplaten: voor het 4de Regiment Zouaven en eronder voor Stolz. In de kerk hangt een gedenkplaat voor de militaire doden van WOI van Koksijde. Op het kerkhof is onder meer een Frans militair ereperk terug te vinden, evenals het graf van een Franse Marinefuselier tussen de burgerlijke graven. Ten zuiden van de kerk, rechts van de ingang, bevindt zich het graf van Jozef Verduyn.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herdenkt tien overleden camerades mitrailleurs van het 4de regiment Zouaven, die gestorven zijn in de omgeving van Lombardsijde. Geen van deze tien Zouaven ligt in Koksijde begraven, maar er liggen wel vijf andere Zouaven van het 4de regiment begraven.

De naam ‘Zouaven’ is afkomstig van de Arabische benaming voor een Algerijnse stam waaruit aanvankelijk gerekruteerd werd. Ze behoorden tot de lichte Franse keurinfanterie. Ze waren te herkennen aan hun exotische klederdracht (rode muts met zwarte kwast, blauwe jas met rode versieringen en ballonbroek). Tijdens de oorlog werden ze ingedeeld bij negen regimenten, die in de loop van de oorlog op verschillende plaatsen in België werden ingezet.

Een belangrijk deel onder hen werd aan het IJzerfront ingezet: zij kantonneerden in Koksijde-Bad.

Het 4de regiment Zouaven ontstond in 1855 als Zouaves de la Garde Imperiale en werd in 1870 het 4ième Zouaves. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ze ondergebracht bij de 76ste Brigade, dat op zijn beurt was ondergebracht bij de infanterie van de 38ste Infanterieafdeling. Ze waren actief in de sector Nieuwpoort van februari tot april 1915 en dan terug van mei 1915 tot april 1916.

Kenmerken

Witte, marmeren rechthoekige gedenkplaat, met uitgewerkte hoeken.

Daarin de volgende tekst uitgehouwen (moeilijk leesbaar): 'A LA MEMOIRE de nos Camarades Mitrailleurs de 4ieme Zouaves Tombés Glorieusement devant Lombaertzyde', de namen, volgens rang.

• S.N. 2004: Koksijde - St.-Idesbald - Oostduinkerke - Wulpen. 60 jaar na de bevrijding 1944; 90 jaar na het begin van de oorlog 14-18, Gemeentelijke Archiefcommissie Koksijde.
  • S.N. s.d.: Marsouins, Chacals et Turcos [online], http://vinny03.club.fr/1418.htm (geraadpleegd op 22 april 2005).

Bron: WOI Relict (1104): Gedenkplaat 4ieme Zouaves (Koksijde - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele