Gedenkplaat Jean Stolz 4ieme Zouaves (Koksijde - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16288)

Aan de zuidelijke buitenmuur van de kerk hangen twee gedenkplaten: voor het 4de Regiment Zouaven en eronder voor Stolz. In de kerk hangt een gedenkplaat voor de militaire doden van WOI van Koksijde. Op het kerkhof is onder meer een Frans militair ereperk terug te vinden, evenals het graf van een Franse Marinefuselier tussen de burgerlijke graven. Ten zuiden van de kerk, rechts van de ingang, bevindt zich het graf van Jozef Verduyn.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herdenkt Jean Stolz, onderluitenant van het 4de regiment Zouaven, gestorven bij Lombardsijde op 7 september 1915.

De naam ‘Zouaven’ is afkomstig van de Arabische benaming voor een Algerijnse stam waaruit aanvankelijk gerekruteerd werd. Ze behoorden tot de lichte Franse keurinfanterie. Ze waren te herkennen aan hun exotische klederdracht (rode muts met zwarte kwast, blauwe jas met rode versieringen en ballonbroek). Tijdens de oorlog werden ze ingedeeld bij negen regimenten, die in de loop van de oorlog op verschillende plaatsen in België werden ingezet.

Een belangrijk deel onder hen werd aan het IJzerfront ingezet: zij kantonneerden in Koksijde-Bad.

Het 4de regiment Zouaven ontstond in 1855 als Zouaves de la Garde Imperiale en werd in 1870 het 4ième Zouaves. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ze ondergebracht bij de 76ste Brigade, dat op zijn beurt was ondergebracht bij de infanterie van de 38ste Infanterieafdeling. Ze waren actief in de sector Nieuwpoort van februari tot april 1915 en dan terug van mei 1915 tot april 1916.

Jean Stolz werd geboren in Parijs in 1890 en was onderluitenant bij het 4de Regiment Zouaven. Hij was een jeugdvriend van Jean Cocteau. Cocteau, de bekende Franse kunstenaar, was eveneens in Parijs geboren en een jaar ouder dan Stolz. Hij was van december 1915 tot juli 1916 toegewezen aan hetzelfde Zouavenregiment als Stolz, als ambulancier bij het Rode Kruis. Aan die periode heeft Cocteau niet alleen een gedichtencyclus gewijd ("Discours du grand sommeil"), maar ook een roman ("Thomas l'Imposteur", die in 1965 door Georges Franju verfilmd werd). Cocteau dacht er eerst aan om de gedichtencyclus van zijn verblijf aan het front bij Nieuwpoort op te dragen aan het 4de Zouaven, maar hij koos uiteindelijk voor een jonge collega-dichter, Jean Le Roy, op 26 april 1918 te Loker overleden. Jean Stolz stierf bij Lombardsijde op 7 september 1915. Hij kreeg de eretekens Chevalier de la Légion d'honneur en het Croix de guerre.

Kenmerken

Kleine, rechthoekige, witte, marmeren gedenkplaat.

De volgende tekst is er ingehouwen (moeilijk leesbaar): 'Jean STOLZ S.s. Lieut.t. au 4e Zouaves Chevalier de la Légion d'honneur Croix de guerre Né à Paris 15 février 1890 Mort pour la France à Lombaertzyde 7 sept. 1915 R.I.P.'

• S.N. 2004: Koksijde - St.-Idesbald - Oostduinkerke - Wulpen. 60 jaar na de bevrijding 1944; 90 jaar na het begin van de oorlog 14-18, Gemeentelijke Archiefcommissie Koksijde.
  • S.N. s.d.: Marsouins, Chacals et Turcos [online], http://vinny03.club.fr/1418.htm (geraadpleegd op 22 april 2005).

Bron: WOI Relict (1297): Gedenkplaat Jean Stolz 4ieme Zouaves (Koksijde - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele