Graf Belgische Lt.-gen. Wielemans (Houtem - WOI)

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16994)

Vrij centraal gelegen graf voor luitenant-generaal Wielemans op het kerkhof van Houtem, rechts van de kerk. Op het kerkhof bevindt zich eveneens het oorlogsgedenkteken en een Brits perk met doden uit de Tweede Wereldoorlog. In de kerk hangt een gedenkplaat in verband met de Eerste Wereldoorlog. Bij de pastorie herinnert een gedenksteen aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Félix Wielemans werd in 1863 in Gent geboren. Als Luitenant-Generaal was hij één van de topmensen uit het leger. Van 1913 tot 1915 was hij kabinetschef van de minister van oorlog. Van 1914-1915 was hij waarnemend stafchef van het Belgische Leger, van 1915 tot zijn dood in 1917 was hij stafchef van het Belgische Leger. Vanaf januari 1915 was het Groot Hoofdkwartier van het Belgisch Leger in de pastorie van Houtem gevestigd.

Wielemans stierf op 5 januari 1917 te Houtem aan de gevolgen van de Spaanse griep. Hij was houder van verschillende eretekens en werd op het kerkhof van Houtem begraven.

Kenmerken

Op een breed vierkantig licht aflopend podium en een zware meerledige sokkel staat een vierkantig spitszuil. Het geheel is uit ruw behouwen roze graniet.

Op de zuil prijkt bovenaan een houten kruis en onderaan de portretbuste van de generaal in zijaanzicht in een bronzen medaillon.

Op het voetstuk: vooraan 'Au lieutenant général Wielemans Chef d'Etat Major Général de l'Armée Belge 1863-1917'; op de rechterkant 'Erigée par l'armée', tekst in bronzen letters.

H. 390 cm x Br. 250 cm x D. 250 cm

Uitvoering: F.L. J. De Riemaecker, Sergt T60 ** 1916 (gesigneerd en gedateerd)