Gedenkkruis militaire en burgerlijke doden (Houtem WOI-WOII)

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16994)

Oorlogsgedenkteken op het kerkhof, rechts naast de toegang van de kerk. Op dit kerkhof bevindt zich het graf van Luitenant-Generaal Wielemans, in de kerk en bij de pastorie herinneren andere gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog.

Dit gedenkteken herinnert aan de burgerlijke en militaire doden van Houtem uit beide wereldoorlogen.

In de pastorie van dit dorp, op relatief veilige afstand van het front gelegen, was tussen januari 1915 en oktober 1918 het Groot Hoofdkwartier van het Belgische Leger gevestigd.

Kenmerken

Op een zware meerledige hardstenen sokkel, gedeeltelijk opgebouwd uit in steen uitgehouwen boomstronken en vooraan versierd met een gedrapeerde doek, staat een boom met afgehouwen takken in de vorm van een kruis. Een wingerdrank slingert zich ertegen naar boven.

Op het kruis: 'Hulde aan onze dapperen' (niet meer leesbaar). Op het voetstuk: in een cartouche '1914-1918', in een banderol 'uit dank gemeentebestuur en volk van Houthem'. Er is eveneens een klimmende leeuw tussen een samengebundelde eike- en palmtak aangebracht, op de gedrapeerde doek staan de namen van gesneuvelden; op de rechterkant de namen van de soldaten en één burger; op de linkerkant de namen en twee slachtoffers W.O. II. De namen zijn chronologisch gerangschikt. Uitgehouwen, wit beschilderde letters.

H. 261 cm x Br. 137 cm x D. 117 cm

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (gesigneerd)