Aediculum overleden leerlingen Bisschoppelijk College (Veurne - WOI-WOII)

Het Bisschoppelijk College van Veurne is gelegen langs de Karel Coggelaan 8, ten zuidoosten van de Grote Markt van Veurne. Tegen de oostelijke muur van de speelplaats is een gedenkteken aangebracht.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken herinnert aan leerlingen van dit college die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog stierven, de meeste als militair, maar ook enkele als burger. Het gaat om 24 doden uit de Eerste en vijf doden uit de Tweede Wereldoorlog. Het aediculum werd ontworpen door A. Vande Walle-Vanneste. Het initiatief kwam van de Oud-leerlingenbond. Het Bisschoppelijk College werd in 2004 beschermd als monument.

Eén van de herdachten is Séraphin Debandt, geboren te Steenkerke in 1896, soldaat bij de 3de Compagnie van het 23ste Linieregiment. Hij raakte op 1 november 1918 gewond in Zomergem en bezweek aan zijn verwondingen op 2 november 1918 in een ziekenhuis in Brugge. Hij werd oorspronkelijk op 6 november 1918 begraven te Steenbrugge, maar later overgebracht naar het kerkhof van Steenkerke.

Kenmerken

Rechthoekige nis uit hardsteen met witmarmeren, bovenaan gebogen gedenkplaat. De nis is gesteund op een waterlijst en twee kraagstenen en is opzij versierd met twee gecanneleerde pilasters met volutenkapiteel waarop een driehoekig fronton met vooruitspringende kroonlijst rust.

Op het fronton: een kruis met twee gekruiste palmtakken. In de nis witmarmeren plaat: 'Piëteitsvol aandenken', '1914-18', de namen, '1940-45', de namen, alfabetisch gerangschikt. 'De oud-leerlingenbond'. Bronzen letters in reliëf aangebracht.

H. 183 cm x Br. 132 cm

Uitvoering: A. Vande Walle-Vanneste, Veurne (aangeduid op bronzen naamplaatje)

• In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger [online], http://www.inflandersfields.be (geraadpleegd in 2005).
  • Project WOI College Veurne [online], http://www.collegeveurne.be/inhoud/lzone/lesbestanden/geschiedenis/projectgesned/ (geraadpleegd op 26 april 2005).

Bron: WOI Relict (1580): Aediculum overleden leerlingen Bisschoppelijk College (Veurne - WOI-WOII)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele