Gedenkplaat luitenant-generaal Michel (Veurne - WOI)

Het huis "De Kroon" is gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Appelmarkt. Aan de gevel aan de kant van de Appelmarkt is er een gedenkplaat in een omlijsting van vlakke pilasters met frontonbekroning.

Historische achtergrond.

De gedenkplaat herdenkt de bijdrage van luitenant-generaal Michel in het bewaren van de monumentale historische gebouwen van de stad Veurne tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Augustin Edouard Michel (Charleroi, 1855 - Fays-Famenne, 1931) kreeg een militaire opleiding en was het grootste deel van zijn militaire carrière artillerieofficier. Vanaf 1913 werd hij belast met het bevel over de 4de Legerafdeling en over de forten te Namen, die hij had moeten opgeven aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Na de terugtocht uit Antwerpen neemt de Vierde Divisie stellingen in aan het IJzerfront tussen Tervate en Kaaskerke. Op 26 oktober trekt de divisie zich terug tot achter de spoorwegdijk van de toenmalige spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide. Vanaf december 1914 tot begin januari 1917 verblijft de 4de Legerdivisie in Wulpen.

In de lente van 1915 beval hij dat er militairen noch legermateriaal door Veurne mochten trekken. Aangezien internationale overeenkomsten het beschieten van een verlaten stad verboden, hoopte hij zo verdere aftakeling van de historische stad te voorkomen. Daartoe werd ook het treinverkeer omgeleid, werden samenscholingen verboden en vrijgeleiden verplicht. Deze maatregelen gingen uit van het leger en het stadsbestuur. Een tijdlang werd Veurne inderdaad beduidend minder beschoten, maar toch kon niet verhinderd worden dat Duitsers de stad bombardeerden en in het voorjaar van 1918 fel beschoten.

Michel kreeg verschillende militaire onderscheidingen. In 1920 ging hij met pensioen. Op 11 juli 1920 was hij aanwezig bij de inhuldiging van het gedenkteken voor de 4de Legerafdeling in Wulpen. Het jaar daarop werd hij in de adelstand verheven. In 1931 overleed Michel. Het jaar daarop werd een stèle voor hem toegevoegd aan het gedenkteken te Wulpen.

Apotheker Honoré Ruyssen had tijdens de oorlog het profiel van Michel geboetseerd. Dit profiel en de tekst liet hij in een bronzen plaat gieten. Vervolgens werd de plaat bevestigd aan de voorgevel van zijn woning op de Grote Markt 15.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet het stadsbestuur de plaat verwijderen en bewaarde ze in het archief. Het was die gedenkplaat die de Vriendenkring der Oud-Strijders van het 20ste Linieregiment 1914-1918 inspireerde om in 1961 een grotere plaat aan te brengen in een halfsteens gemetselde gedenksteen op de hoek van de Grote Markt en de Appelmarkt. Men koos voor een Latijnse tekst om taalkundige twisten uit te sluiten.

Kenmerken

Brede ondiepe nis, uitgevoerd in gele baksteen met aan weerszijden twee vlakke pilasters, bovenaan afgewerkt met ellipsvormig fronton met vooruitstekende geprofileerde kroonlijst. Een klein bakstenen verhoog met ijzeren hekken doet dienst als bloembak. In het midden van de nis is een bronzen gedenkplaat ingewerkt. Onderaan is een klein bronzen plaatje bevestigd.

Op de grote gedenkplaat: 'Bello saevissimo MCMXIV - MCMXVIII omnia urbis huius aedificia prudentissime servavit lt. -gl. baron A.E. Michel du Faing d'Aigremont 1855-1931', daarboven is in vlakreliëf de portretbuste van de baron in zijaanzicht voorgesteld. Op de kleine bronzen gedenkplaat: 'Door de verbroedering van het 20e linieregiment geschonken'.

H. 371 cm x Br. 211 cm

• S.N. 1991: Pater Jacobus Clou aan de eer door gedenkplaat te Veurne, Bachten de kupe, XXXIII.4, 1.
  • DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van Huys M. 1982:Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
  • VANACKER L. 2002: Generaal Michel, de redder van Veurne?, De Gidsenkring Westhoek, 3.

Bron: WOI Relict (988): Gedenkplaat lt.-gen. baron Michel (Veurne - WOI)