Gedenkteken militaire en burgerlijke doden (Adinkerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16268)

De Sint-Audomaruskerk van Adinkerke ligt langs de Dorpsstraat. Naast de ingang binnen staat een gedenkteken in verband met de Eerste Wereldoorlog. Tegen de rechterzijmuur hangt een gedenkplaat voor Franse Marinefuseliers. Op het kerkhof is een Brits plot en liggen Belgische militairen uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Vlakbij bevindt zich de Belgische militaire begraafplaats.

Historische achtergrond

Te Adinkerke, een gemeente tegen de Franse grens, lagen tijdens de Eerste Wereldoorlog geallieerde troepen in kantonnement. De militairen richtten hier dan ook verschillende voorzieningen in, zoals medische posten (station, Kerkweg, Cabour), een mortuarium en begraafplaatsen. Er waren in het dorp depots en kampen aanwezig, evenals een bakkerij, een vliegveld, smalsporen en spoorwegen. Zandzakjes voor de loopgraven werden er in de duinen gevuld. De kerktoren werd als observatiepost benut. Na de oorlog werd een gevangenenkamp voor buitenlandse politieke vluchtelingen gebruikt voor de opvang van Belgische vluchtelingen die uit Frankrijk terugkwamen.

Er lieten 18 inwoners van Adinkerke het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit gedenkteken werd opgericht in hetzelfde jaar (1922) van het oorlogsgedenkteken op de hoek van de Stationsstraat en de Noordhoekstraat.

Kenmerken

Een grote houten sokkel met rechthoekige vorm en geprofileerde kroon- en voetlijst, is aan de voorzijde in drie horizontale registers verdeeld, gescheiden door houten regels.

Bovenste register: 'O Moeder Maria uw zoon stierf voor onze eeuwige vrijheid bid voor dezen die stierven voor onze tijdelijke vrijheid'. Middelste register: verdeeld in 3 verticale registers met de namen van de 'soldaten' en de 'burgers' op koperen platen gegraveerd. Onderste register: 'Parochianen slachtoffers van den oorlog 1914=1918'. De teksten van het eerste en derde register zijn met rode en zwarte letters tegen een witte achtergrond geschilderd.

H. 129 cm x B. 125 cm x D. 65 cm

Bron: WOI Relict (1088): Gedenkteken militaire en burgerlijke doden (Adinkerke - WOI)