Gedenkplaat Franse Marinefuseliers (Adinkerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16268)

De Sint-Audomaruskerk van Adinkerke ligt langs de Dorpsstraat. Naast de ingang staat een gedenkteken in verband met de Eerste Wereldoorlog. Tegen de rechterzijmuur hangt een gedenkplaat voor Franse Marinefuseliers. Op het kerkhof is een Brits plot en liggen Belgische militairen uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Vlakbij bevindt zich de Belgische militaire begraafplaats.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan vijf Franse Marinefuseliers van het 3de bataljon van het 2de regiment Fusiliers Marins die in 1914-1915 begraven werden rond deze kerk.

De Fusiliers Marins waren Bretoense zeelui die in oktober 1914 als infanteristen het landleger te hulp moesten snellen om Diksmuide te verdediging. De brigade onder leiding van Ronarc'h kon standhouden tot 10 november 1914, ten koste van zware verliezen. Later werd de brigade ontbonden, maar één bataljon bleef in de sector Nieuwpoort tot juni 1917.

Kenmerken

Rechthoekige gedenkplaat uit wit marmer, grijsgeaderd, met afgeronde bovenzijde.

Bovenaan: een kruisje, hieronder 'Le 3me bataillon du 2me Régiment de Marins à ses Camarades morts pour la Patrie', 'Matelots sans spécialité.', de namen, niet alfabetisch gerangschikt, 'Ils ont été inhumés autour de cette Eglise en 1914-1915', 'Priez pour Eux'. Uitgehouwen en bruin beschilderde letters.

H. 70,5 cm x Br. 50 cm

• S.N. 2004: Koksijde - St.-Idesbald - Oostduinkerke - Wulpen. 60 jaar na de bevrijding 1944; 90 jaar na het begin van de oorlog 14-18, Gemeentelijke Archiefcommissie Koksijde.

Bron: WOI Relict (1089): Gedenkplaat Franse Marinefuseliers (Adinkerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele