Adinkerke Military Cemetery (Adinkerke - WOI-WOII)

Gelegen langs de Kromfortstraat, vlakbij de Cappoenstraat, op ongeveer 500 meter ten zuiden van de kerk van Adinkerke, in een vlakke omgeving. Vlakbij raast de E40.

Historische achtergrond

Van juni tot november 1917 werd het Britse XV Corps ingezet tussen de kust en Sint-Joris. De 24ste en 39ste Casualty Clearing Stations bevonden zich aan de Oosthoek (tussen Adinkerke en Veurne) van juli tot november 1917. De 1st Canadian Casualty Clearing Station bevond zich voor een korte periode in juni te Adinkerke.

Adinkerke Military Cemetery werd gebruikt tijdens de periode dat het XV Corps hier aanwezig was en tijdens enkele korte periodes tot het einde van de oorlog. 61 van de Britse militairen behoorden tot de artillerie. Er ligt één Egyptenaar van het Labour Corps.

Een Franse uitbreiding werd aangelegd in 1918. Deze 104 Franse graven werden na de wapenstilstand verwijderd.

De meeste graven van de Tweede Wereldoorlog bevatten de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de gevechten tussen De Panne en Duinkerke in mei 1940. Sinds 1970 wordt er jaarlijks in mei een plechtigheid gehouden voor de 40 Tsjechen en Slovaken die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.

Kenmerken

Adinkerke Military Cemetery heeft een min of meer rechthoekig grondplan met een oppervlakte van 1144 m2. Het terrein is min of meer vlak en wordt omgeven door een muur in ruwe natuursteen, afgedekt met witte natuursteen.

De toegang wordt geflankeerd door twee witte zuilen, met daarop: 'Adinkerke Military Cemetery' '1914-1918' '1939-1945'. Daarna volgt een graspad van ongeveer 50 meter dat uitmondt bij een smeedijzeren toegangspoortje. Bij die ingang is het registerkastje te vinden en de CWGC-infoplaat op een lage, schuine tafel. De drietalige landplaten zitten in de rechtermuur verwerkt.

Achteraan op de begraafplaats, in de rechter helft, staat het Cross of Sacrifice (type A1). In de linkerhoek vooraan is er ruimte voor tuinafval. De grafstenen zijn eerder onregelmatig geschikt.

Volgens het huidige register liggen er 365 doden begraven. Hiervan zijn er 270 doden uit de Eerste Wereldoorlog: 161 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 5 Australiërs en 2 Canadezen, 98 Duitsers en 4 Russen, allen geïdentificeerd. Wat de Tweede Wereldoorlog betreft, zouden er 95 doden begraven liggen, waaronder 54 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Australiër en 40 Tsjechen (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden).

• Wereldoorlog I in de Westhoek [online], http://www.wo1.be (geraadpleegd in 2005).
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).