Duitse waterput en pomp 't Reuzenhof (Leke - WOI)

Tekst van Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78361)

De boerderij ‘Reuzenhof’ is gelegen langs de Kruiskalsijdestraat, ten zuidoosten van het dorp van Leke, in landelijk, vlak gebied. Aan de zuidwestelijke zijde van het woonhuis, bij de oprijlaan, is een betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog aangebouwd. Ten zuidwesten van het woonhuis, in de weide, is er een waterput en een pomp, beiden door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Een militaire weg uit WOI verbindt de boerderij met de Moerestraat.

Betonnen ronde waterput bestaande uit negen ringen, waarvan één ring zich bovengronds bevindt (ongeveer één meter). Daarnaast een betonnen, rechthoekige pomp met gootsteen. Op de pomp, aan de kant van de waterput, staat de inscriptie “1915”.

De waterput en de pomp werden beiden door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken. De inscriptie laat vermoeden dat de pomp in 1915 werd gebouwd.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele