Glasramen (Bikschote - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Andries (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44117)

De Sint-Andrieskerk van Bikschote is gelegen langs de Bikschotestraat. In de kerk zijn er vijf glasramen ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Op het kerkhof is er een gedenkkapel en een gedenkkruis ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. 

Vijf spitsboogvormige, gedeelde vensters met bakstenen maaswerk. Ramen met glas-in-lood. Er zit één glasraam achteraan links, drie helemaal achteraan in de kerk, en één achteraan rechts. Deze glasramen herdenken de vlucht van de inwoners van Bikschote tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun terugkomst en de wederopbouw van het dorp door een parallel te trekken met het Bijbelse verhaal van de vlucht uit Israël naar Egypte.

Van links naar rechts:

Eerste voorstelling: wapenschild van Vlaanderen bovenaan. Centraal staat een gekroonde O.-L.-Vrouw op een sokkel met kind en palmtak, met links van haar een geknielde biddende soldaat en rechts een oudere vrouw met paternoster in de hand, beiden geplaatst voor een muur. Op de achtergrond de overblijfselen van een vernielde stad. De overige ruimte is opgevuld met gestileerde bloemmotieven. Op de sokkel van het O.-L.-Vrouwebeeld: 'O.L. Vrouwe van ruste en vrede bid voor ons'.  H. 340 cm x Br. 185 cm. Uitvoering: J. Peene-De Lodder, 7 Naaldenstraat Brugge, 1925 (gesigneerd en gedateerd)

Tweede voorstelling: bovenaan een hert, de vlucht naar Egypte van Maria en kind op een ezel, begeleid door Jozef, met een stad op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol: 'zoo vluchtte van hier het volk in 't jaar O.-H.-1914', onderaan: 'sta op neem het kind en zyne moeder en vlucht naar Egypte'.

Derde voorstelling: bovenaan een lier, huiselijk tafereel: Maria met kind. Jozef al timmerend, een jongeman kijkt toe op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol:  boven: 'verbleef vier jaar in 't vreemde ballingsoord', onder: 'en blijft daar tot ik het u zeggen zal'.

Vierde voorstelling: bovenaan een duif, midden terugkeer van Jezus, Maria en Jozef met stad op de achtergrond. Hierboven tussen loof en rankwerk een witte banderol: boven: 'en kwam alhier terug vol vreugde in 't vredejaar 1918', onder: 'sta op neem het kind en zyne moeder en ga naar het land van Israël'.

Deze drie voorstellingen zijn gevat in een bloem- en plantendecor. H. 308 cm x Br. 115 cm. Uitvoering: J. Peene-De Lodder, 7 Naaldenstraat Brugge, 1925 (gesigneerd en gedateerd)

Vijfde voorstelling: wapenschild bovenaan. Centraal staat de Heilige Andreas op een sokkel met links van hem een geknielde Engel met het wapenschild van 'Bixshoote' en rechts van hem een geknielde en biddende geestelijke, beiden geplaatst voor een muur. Op de achtergrond de terug opgebouwde stad en een oorlogsmonument. De overige ruimte is opgevuld met gestileerde bloemmotieven. Op de sokkel van de H. Andreas: 'H. Andreas bid voor onze parochie'. H. 340 cm x Br. 185 cm

  • S.N. 2004: Langemark-Poelkapelle graag gezien. Langemark - Poelkapelle - Bikschote - Sint-Juliaan - Madonna, Koksijde.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (728): Glasramen (Bikschote - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Andries [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391780 (geraadpleegd op ).