Frans militair graf Becue op kerkhof (Roesbrugge - WOI)

De Sint-Martinuskerk van Roesbrugge is gelegen langs de Tempelierstraat, vlak naast de waterloop de IJzer en de grens met Alveringem. Tegen de linkerbuitengevel van de kerk hangen verschillende gedenkplaten, waaronder gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Op het kerkhof ligt een Franse militaire dode.

Het graf van Léon Becue is het enigste restant van een Frans militair ereperk dat hier zo'n 55 jaar aanwezig was.

Léon Gaston Becue werd geboren in Dunkerque (Le Nord) in september 1883. Hij was 'soldat' bij het 79e Regiment d'Infanterie Territoriale. Hij overleed op 12 november 1916 in Beveren aan verwondingen, vermoedelijk in een medische post (het Belgisch militair chirurgische hospitaal was daar toen nog niet geopend). Becue werd begraven op een Frans militair perk van het kerkhof te Roesbrugge, zo'n 2km ten ZW van de kerk van Beveren gelegen.

In 1970 werd het perk met ruim 120 Franse graven (125 doden van WOI en 3 doden van WOII) verwijderd. De stoffelijke resten werden overgebracht naar Roeselare. Op verzoek van de familie van Léon Becue bleef zijn graf ter plaatse.

• JACOBS M., Notities in verband met begraafplaatsen.

Bron: WOI Relict (892): Frans militair graf Becue op kerkhof (Roesbrugge - WOI)