Site dodencellen en executiepaal stadhuis (Poperinge - WOI)

Ontsloten site bestaande uit cellen en een executiepaal op de binnenkoer van het stadhuis van Poperinge, met diverse gedenktekens en informatieborden. Het stadhuis ligt langs de Grote Markt 1-4, met een zijgevel uitziend op de Guido Gezellestraat.

Tenminste acht mannen werden op de binnenkoer van het stadhuis van Poperinge geëxecuteerd: Botfield, Simmonds, Poole, Fryer, Stadman, Wall, Morris en Gore. Misschien mogen we daar nog Crampton en Wang Jungzhi aan toevoegen. Ook is het mogelijk dat nog een aantal anderen die begraven werden in Poperinghe New Military Cemetery en misschien ook McFarlane, begraven op Nine Elms Cemetery, hier voor het vuurpeloton verschenen.

Een aantal soldaten werden hier ook gearresteerd en opgesloten in de politiecellen tot ze teruggebracht werden naar hun eenheid om te verschijnen voor een krijgsraad: Byers, Eveleigh, Nelson, Roberts, J. Smith, Hyde, Welsh en Hughes. Duizenden anderen van verschillende nationaliteiten, verbleven hier kort omdat ze zonder toelating op straat waren, dronken, of betrokken in vechtpartijtjes.

Het valt te begrijpen waarom dit stadhuis zo'n notoir oord van executie werd. Heel vroeg in de oorlog, al toen de Fransen de Salient bezetten, was het een wachtkamer van de militairen. Het was centraal gelegen en in de kelder bevonden zich vier nagenoeg nieuwe politiecellen waarvan er twee tot vandaag intact bleven. Men kon er militairen laten wachten op hun uitlevering of proces, of veroordeelden op hun straf. Vanaf 1916 werden de politiecellen ook dodencellen waar ter dood veroordeelden hun laatste nacht doorbrachten. De binnenkoer was volledig afgesloten van de openbare weg en voorkwam dat ongewenste toeschouwers de executies konden zien. De huisbewaarder mevrouw Gerber vertelde niettemin aan voorbijgangers welke vreselijke taferelen zich binnen de muren afspeelden.
Wanneer Assistants Provost Marshall op de hoogte waren van deze faciliteiten, gebruikten zij deze meestal. Ze spraken af met de Town Major om er de straf aan de veroordeelde bekend te maken de avond voor de terechtstelling, om hem dan op te sluiten in één van de cellen tot de dageraad.
De executies werden uitgevoerd tegen de muur van een halfopen kolensliet achteraan de binnenplaats. De muur was bekleed met zandzakjes tegen terugkaatsende kogels. Nu staat er één executiepaal, waaraan de veroordeelden meestal werden vastgemaakt, hetzij staand, hetzij zittend op een stoel.

• CHIELENS P. & PUTKOWSKI J. 2000: Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.

Bron: WOI Relict (857): Site dodencellen en executiepaal stadhuis (Poperinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele