Groenspriet's kapel

Tekst van Groenspriet's kapel met twee lindes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16115)

De zogenaamde veldkapel "Groenspriet's kapel" is ingeplant tussen akkers, op de tweesprong van de Burgmolenstraat. De voorgevel wordt geflankeerd door twee linden, welke heraanplantingen zijn van twee oude lindes. De locatie is een oude site van verering, reeds op de Ferrariskaart (1774-1777) staat er op deze locatie een kapel ingetekend die toen al de "Groene Spriete Capelle" werd genaamd.

Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen). Verankerde gele baksteenbouw op gecementeerde sokkel. Voorgevel in de vorm van puntgevel met aandak, afgewerkt met geprofileerde rollaag en bekroond met gesmeed ijzeren kruis. Korfbogig portaal, geflankeerd door vlakke pilasters met aansluitend kordon. Ovale gevelsteen (arduin) met opschrift: "Bid voor die deze kapelle gestigt hebben 1851" boven inkom. Klein radvenster in beide zijgevels.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DELEPIERE A.M. & LION M. 1982: Groenspriet's kapel [online], https://inventaris.onroerenderfgoed.be/teksten/16115 (geraadpleegd op 19 april 2022).

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Schepens, Annelies; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groenspriet's kapel met twee lindes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391622 (geraadpleegd op ).