Tegels Steun aan België Klein Begijnhof (Diksmuide - WOI)

Tekst van Klein begijnhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78078)

In het begijnhof zelf draagt de gevel van het huisje Begijnhofstraat 3 een tegeltje. Langs de Kleine Dijk, tussen de ingang van het begijnhof en de ingang van het zogenaamd "Klein Begijnhof", liggen een aantal kleine huisjes die een tegel dragen (huisnummers 17, 21, 22 en 23). De boogpoort langs de Kleine Dijk, die toegang geeft tot het Klein Begijnhof, draagt eveneens 2 dergelijke tegels (huisnummer 24).

Historische beschrijving

De tegeltjes, handgemaakt in de Delftse koninklijke aardewerkfabriek 'De Porceleyne fles', herinneren aan de Belgisch-Nederlandse vereniging 'Steun aan België', die de naoorlogse wederopbouw wou helpen financieren.

In Nederland, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleef van het oorlogsgeweld, werd door een zekere Van Hattem het plan opgevat om geld in te zamelen, dat na de oorlog zou kunnen dienen voor de wederopbouw van de Belgische verwoeste gewesten. De inzameling kreeg algauw de naam 'Het dubbeltje voor België'. In 1929 werd door de Nederlandse gezant in Brussel de v.z.w. 'Steun aan België' opgericht om dit geld te beheren en te besteden.

Met dit geld werden in Diksmuide huizen gebouwd, bouwleningen gegeven en schenkingen gedaan ten gunste van oorlogsweduwen en -wezen. Er werd ook financieel bijgesprongen voor de bouw van kleine ornamenten zoals boogjes, beeldjes, kapelletjes... De gebouwen met dit fonds gerealiseerd, waren te herkennen aan de Delfts blauwe tegeltjes met opschrift 'Steun aan België' .

Een zekere Van Wezel had na zijn dood een belangrijke som geld nagelaten aan dit fonds. In het klein begijnhof van Diksmuide werd dan ook met hulp van 'Steun aan België' het woonerf 'Van Wezel' voor oorlogsweduwen opgericht. Ook langs de Kleine Dijk zelf liggen enkele huisjes die eigendom zijn van de Stichting van Wezel. Tot vóór de zeventiger jaren waren die huisjes, naast het Delfts blauw tegeltje, ter herkennen aan het zwarte opschrift op gele achtergrond: 'Van Wezelstichting'. Vroeger dacht men al eens verkeerdelijk dat het hier om een middeleeuwse stichting ging zoals in Brugge. Nu zijn de huisjes eigendom van het OCMW.

Deze Belgisch-Nederlandse vereniging bestaat nog en komt jaarlijks tezamen.

Beschrijving

Tegeltjes van 12,5x12,5 cm met de afbeelding van twee aaneengevoegde leeuwenschilden en daaronder twee ineengeslagen handen. Daaronder het opschrift 'Steun aan België' op een banderol.

  • DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.
  • DEMOEN H. 1992: Een wandeling binnen de Diksmuidse vestingen, onuitgegeven verhandeling Westvlaamse Gidsenkring.

Bron: WOI Relict (391): Tegels Steun aan België Klein Begijnhof (Diksmuide - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klein begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391556 (geraadpleegd op ).