Eclectisch burgerhuis

Voornaam burgerhuis in eclectische stijl met neotraditionele en cottage allures, naar ontwerp van de architecten H. Franck en Zoon (inscriptie) uit 1928. Bouwaanvraag in opdracht van Lucienne Grégoir-Beeckmans de West-Meerbeeck (Mortsel, 1903-Berchem, 1978), in 1928 gehuwd met de industrieel Werner Grégoir (Antwerpen, 1904-Ukkel, 1983). Start van de werken op 19 november 1928, voltooid in 1929-1930.

Rijwoning met enkelhuisopstand, twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansarde. Lijstgevel in bak- en witte natuursteen op plint uit blauwe hardsteen Verhoogde begane grond met keldergarage en overluifeld portaal. Venstertravee volledig ingenomen door oplopende bow-window, waarboven dakvenster met driehoekig fronton.

Volgens bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer, veranda en overdekt terras in linkerflank, inkom- en traphal met bovenlicht, keuken annex office in rechterflank. Op eerste verdieping grote slaapkamer annex badkamer en privé-salon annex doka en terras in linkerflank, twee kleine slaapkamers en linnenkamer in rechterflank. Op pseudo-mansarde twee grote, twee kleine slaapkamers en twee meidenkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#10193 (3 oktober 1928).

Auteurs:  Braeken, Jo