De Oude Kam

Tekst van Banbrouwerij De Oude Kam en omgeving (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39148)

Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw.

Boerenhuis (nummer 67) met verhoogde begane grond en schilddak (kunstleien) met dakkapellen, gedateerd "Anno/ 1742" op de deurimposten. Baksteenbouw (nok loodrecht op straat) met nieuwe natuurstenen plint. Drie behouden kruisvensters van arkose en drie verbouwde rechthoekige vensters met posten van arkose. Arduinen spiegelboogdeur in een rechthoekige omlijsting van arduin met riemprofiel, kwartronde neg en druiplijst en voorzien van gedateerde imposten en een wapensleutel (de Gottignies); bekronend bolkozijn. Volledig verbouwde achtergevel (1968 en volgende); voordien behouden kruis-, klooster- en bolkozijnen en een steekboogdeur met opschrift "'s heeren bandtcamme" op de latei. In het verlengde, verbouwde aanhorigheid onder zadeldak (pannen en golfplaten); rondboogvenster van arkose, twee arduinen vensters onder mijtervormige latei en een korfbooginrijpoort van arduin. Haakse dwarsschuur (heden stapelplaats) met schilddak (leien), eveneens daterend uit midden 18de eeuw; baksteenbouw met nieuwe plint; korfbooginrijpoort van arduin en wapensteen (de Gottignies) van hetzelfde.

Voormalige dienstvleugel (nok loodrecht op straat) sedert begin 20ste eeuw verdeeld in meerdere panden (nummers 61 en 65) en ingericht als woningen. Eenlaagse baksteenbouw met mansardedak (kunstleien) voorzien van houten dakvensters en gedateerd 1755 op de deursluitsteen van nummer 63; hoge steekboogdeur van arkose met negblokken, imposten en gedateerde sluitsteen; ernaast, een lagere en deels dichtgemetselde gelijkaardige deuromlijsting.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne